‘Ieder mens is een individu en de adem is net zo persoonlijk als een gezicht of de ledematen. Er zijn ademtherapieën die de adem doelgericht inzetten om een helende werking op het lichaam te bewerkstelligen, maar De ervaarbare adem gaat een andere weg. Het ademen moet bewust ervaren worden, maar zonder dat hij door de wil of het denken wordt gestuurd: Ik laat de adem komen, ik laat hem gaan en wacht tot hij uit zichzelf weer komt'.
Ilse Middendorf
Deze zinnen zijn kenmerkend voor de ademleer van de Duitse
Ilse Middendorf: het is wezenlijk om de adem toe te laten.
We moeten hem niet willen beheersen of controleren. In aandachtig bewegen kunnen we onderzoeken hoe de adem vrij in ons lichaam kan stromen.
Ilse Middendorf zocht in haar werk als gymnastieklerares naar de essentie van beweging en kwam daarbij op de adem uit. Zij ontwikkelde een ademleer die zij De ervaarbare adem noemde en stichtte een instituut. Decennia lang deed ze empirisch onderzoek naar de relatie tussen adem en beweging en verwoordde zo, samen met haar leerlingen, de zogenaamde ademwetmatigheden.
Als mens zoeken we een omgang met de krachten van de natuur. We hebben te maken met de dynamiek tussen hemel en aarde, tussen binnen- en buitenwereld, tussen het ik en de mensen om ons heen.
De adem verbindt deze werelden. Wij kunnen door hem leren positief gebruik te maken van deze krachten en ons daaraan ontwikkelen, in de visie van Ilse Middendorf.
‘De adem draagt het leven. Ademend kunnen we ons lijf leren kennen. De adem kan ervaren en beleefd worden. Via het woord leren wij hem maar beperkt kennen.’
Ilse Middendorf
De wortels van Middendorfs ademleer lagen in de gymnastiek. Beweging was haar eerste passie. In beweging deed zij decennia lang onderzoek naar de innerlijke adem (de zuurstofvoorziening van de cellen door het bloed, een proces dat zich aan ons bewustzijn onttrekt). Zo ontstonden tal van uiterlijke bewegingsvormen die het beleven van de innerlijke adembeweging mogelijk maken. De ervaarbare adem was geboren.
Geïnspireerd door haar ademleraar Cornelis Veening ontwikkelde ook Middendorf een adembehandeling op het geklede lijf. Met aanraking en zachte bewegingen wordt de innerlijke adem opgewekt en beleefbaar gemaakt. Daarbij is de behandelaar als het ware een tolk. Vanuit haar/zijn kennis en ervaring vertaalt zij/hij de taal van de adem en laat beleven welke voedende kwaliteiten de adem heeft.’
De bewegingsvormen die Middendorf heeft ontwikkeld heb ik beschreven tegen de achtergrond van haar ademleer. Meer dan honderd oefeningen laten je de werkzaamheid van de adem beleven. De door ervaring verkregen inzichten van Ilse Middendorf worden onderbouwd met moderne wetenschappelijke inzichten. Ook is het boek een weerslag van de creatieve omgang met het bewegen op de adem zoals dat in mijn praktijk is ontstaan.
Het boek is prachtig geïllustreerd en bevat veel achtergrondinformatie.
Via een link zijn vijftien video’s te bekijken.
Adem & beweging is geschreven in samenwerking met
Mariëlle Groenendijk.
Bekijk en bestel het boek hier en doe mee met een van de video’s.
“In de oorspronkelijke adembeweging ligt het therapeutische werk.”
Irmela Halstenbach
De adembehandeling
De adembehandeling wordt in het werkboek niet beschreven.
Wil je er meer over weten?
Lees meer
Een adembehandeling kan ervaren worden bij ademdocenten die daarvoor een specifieke scholing hebben gevolgd.
Lijkt het je wat om je verder in De ervaarbare adem te verdiepen, kijk dan bij basisjaar op deze website.